top of page

Vad är tankar?


Mitt intresse kring vår inre dialog och våra tankar, och hur dessa påverkar oss, har funnits där så länge jag kan minnas. Men vad är egentligen tankar och ska vi behöva vara slavar under dem?





För att ta reda på hur tankar påverkar oss och vår kropp bör vi först ta reda på vad tankar är?


Tankar är den inre dialog som vi för med oss själva, som om det vore någon som talar till oss hela tiden i vårt eget huvud. Ser för och nackdelar med saker vi gör och delar mer än gärna med sig av allt som hen tycker, ifrågasätter oss, förminskar oss, höjer upp oss eller omvärderar oss.

Vi tänker uppemot 10 000 tankar per dag, och de flesta av dessa tankar tänkte vi redan igår.

Vi kan inte se en tanke i vår hjärna men vi vet att de finns där.

Filosofen Descartes var fascinerad av fenomenet och såg tankar som ett bevis på att vi existerar, ”jag tänker, alltså existerar jag”


I början av 1800 talet fokuserade man huvudsakligen på hur hjärnan behandlar sinnesintrycken. Sigmund Freud fokuserade på det undermedvetna och våra begär medan Ivan Pavlov, med sina hundar studerade reflexmässiga beteendemekanismer. Det var först under 1980 talet och med Aaron Beck och den kognitiva revolutionen som tankarna började stå i fokus.

Den kognitiva forskningen visade hur påverkade vi blir av våra tankar, hur tankarna exempelvis påverkar att vi hamnar i en depression. Man såg hur tankar skapar känslostämningar och hur dessa kan leda till en ond cirkel. Våra tankemönster samverkar på gott och ont med vår sociala miljö, men också i hög grad med vår kropp.


Den nya kognitiva terapimetoden slogs senare ihop med den tidigare beteendeterapin och skapade den nu mera mycket populära kognitiva beteendeterapin, KBT.

Den visar hur våra beteendemönster styrs av tankar, känslor, attityder, värderingar och målinriktningar och av ett relationellt sammanhang, den biopsykosociala modellen.

Metoden bygger inte på att träna bort gamla beteenden utan att träna in nya mer önskvärda sådana. Metoden innefattar meditationer, hemläxor, pedagogisk terapi, mental träning, coaching samt fysisk och social träning.


Är vi medvetna om att vi tänker? Ja, för det mesta är vi det. Ofta hinner vi tänka saker innan vi har hunnit reflektera över att det faktiskt är en tanke. Det kan ta upp till 10 sekunder innan vi blir medvetna om att vi tänker en tanke. Men många gånger tänker vi tankar som vi inte är medvetna om, det går per automatik.

Ibland kan vi kännas oss sura och illa tillmods utan att ens reflektera över varför. Vilka tankar har gjort att jag hamnat i det här tillståndet?


Man kan skilja på tankar och tänkande. Tankar har vi svårt att styra över medan tänkande styr vi själva. Tankar kan helt plötsligt bara dyka upp och utlösa stress och ångest exempelvis. Vi kan inte styra att vi tänker men vi kan reflektera över hur vi tänker och att vi tänker. Genom mental träning, mindfullness och medvetenhet kan vi lära oss att bättre kontrollera våra tankar. Framför allt genom att bara bli medvetna om våra tankar så har vi kommit långt. ”- jaha, där kom den tanken och det är bara en tanke inte en verklig händelse”. Ett intressant kinesiskt ordspråk som symboliserar detta: ”Du kan inte hindra de mörka fåglarna att flyga över ditt huvud men du kan hindra dem från att bygga bo där”. Riktigt bra tycker jag, det bevisar att vi kan välja att ta kontrollen över våra tankar.

Det är lätt att vi identifierar oss med våra tankar och känslor, istället för att se dem för vad de är, just tankar Det finns ingen verklighet i detta, det är bara en tanke.





Det är lätt att fastna i negativa tankar och tankemönster som kan påverka vårt sätt att vara, både psykiskt och fysiskt dåligt. En metod att använda sig av är mindfullness, medveten närvaro.

Att vara närvarande gör att vi blir mer medvetna om våra tankar. Vi tänker inte så mycket på det

som har varit och det som kommer att hända utan befinner oss i nuet. Dalai Lama sa en så fantastisk sak,

”Människan offrar hälsan för att hon ska tjäna pengar, sedan offrar hon pengar för att få tillbaka hälsan. Och så är hon så angelägen om sin framtid att hon inte lever i nuet. Följden blir att hon inte lever i nuet eller i framtiden. Hon lever som om hon aldrig skulle dö. Och så dör hon utan att ens någonsin ha levt"

Ett extremt tänkvärt citat, speciellt i dessa tider Vi verkar må bäst av att leva här och nu utan att tänka på konsekvenser, att gå lite mer på vår magkänsla och inte befinna oss för mycket uppe i vårt intellekt.


Ja, men vad är då tankar egentligen? Man kan inte se tankar, men vi vet ju att de existerar eftersom vi upplever dem ca 10 000 gånger per dag. Man kan inte se dem men kan se hur de påverkar oss. Neurovetenskapen kan också enbart beskriva effekterna av tankarna liksom fysikerna gör med gravitationskraften. Och det man ser är ganska imponerande. Tankar påverkar hela kroppen, bland annat stressystemet och immunsystemet, och med magnetkamerateknik kan man visa hur tankarna, även påverkar vår hjärna. Neuroplasticitet är hjärnans egenskap att öka eller minska antalet hjärnceller efter hur vi tänker. Vid t ex utmattningsdepression minskar vävnadsmängden i närminnet, hippocampus på grund av ökad stresshormonproduktion med sämre minne eller "blackout" som

följd. Under meditation ökar vävnaden i tinningloberna, vilket bland annat förstärker immunförsvaret. Sådana här fenomen skulle vi kunna kalla skuggbilder av tankarna och då har vi ju ändå kommit en bit på vägen till att faktiskt kunna se våra tankar.


Genom olika framarbetade metoder kan vi med andra ord till stor del lära oss att inte bli offer för våra egna tankar. Visst är det fascinerande?



53 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page